EÚ zriadila platformu na účinnejší boj proti daňovým únikom a podvodom

23.04.2013 Celý región

Brusel 23. apríla (TASR) - Európska komisia (EK) dnes zriadila novú platformu pre dobrú správu daňových záležitostí, ktorá je súčasťou sústredeného úsilia v boji proti daňovým únikom a vyhýbaniu sa daňovým povinnostiam.

Platforma bude v súlade s minuloročnými odporúčaniami EK monitorovať, ako členské štáty napredujú v boji proti agresívnemu daňovému plánovaniu a daňovým rajom. Cieľom je zabezpečiť, aby členské štáty prijímali skutočné a účinné opatrenia na riešenie týchto problémov v koordinovanom rámci EÚ.

Platformu bude tvoriť široká škála zainteresovaných strán — vnútroštátne daňové orgány, Európsky parlament, podniky, akademická obec, mimovládne organizácie a ďalší aktéri.

Táto iniciatíva má napomôcť rozvoj dialógu a výmenu odborných poznatkov, čo môže vyústiť do koordinovanejšieho a účinnejšieho prístupu EÚ v boji proti daňovým únikom a vyhýbaniu sa daňovým povinnostiam.

"Keď bojujeme proti daňovým únikom, bojujeme tým za ochranu spravodlivosti našich daňových systémov, konkurencieschopnosti našich hospodárstiev a solidarity našich členských štátov. Tento boj nesmieme prehrať, lebo v stávke je toho príliš veľa," skonštatoval v tejto súvislosti eurokomisár pre dane a colnú úniu a boj proti podvodom Algirdas Šemeta.

Podľa slov komisára EK víta nasadenie, s akým členské štáty zdvihli túto hodenú rukavicu, toto úsilie však treba nasmerovať do konkrétnych krokov.

"Platforma, ktorej pôsobenie dnes otváram, bude udržiavať členské štáty v strehu. Zároveň zabezpečí, aby boj proti daňovým únikom priniesol očakávané výsledky," spresnil Šemeta.

Platforma pre dobrú správu daňových záležitostí bola jednou z iniciatív stanovených v akčnom pláne EK na boj proti daňovým únikom v decembri 2012. Bude pozostávať približne zo 45 členov: delegáta na vysokej úrovni z daňového orgánu každého členského štátu a do 15 zástupcov z mimovládnej sféry. Zástupcov z mimovládnej sféry vymenuje komisia na základe verejného výberového konania.

Dnes sa vyhlásila aj výzva na podávanie prihlášok, aby sa vybrali organizácie, ktoré sa budú na platforme zúčastňovať. Tieto organizácie sa vyberú na trojročné funkčné obdobie, ktoré sa po uplynutí daného obdobia bude môcť predĺžiť na základe novej úspešnej prihlášky.

Platforma bude sledovať pokrok, ktorý sa dosiahol v rámci dvoch odporúčaní súvisiacich s týmto akčným plánom. V prvom odporúčaní sa vytyčuje rozhodný postoj EÚ voči daňovým rajom, ktorý presahuje rámec súčasných medzinárodných opatrení. Druhé odporúčanie sa týka agresívneho daňového plánovania. Vymedzuje sa v ňom, ako zabrániť príležitostiam, ktoré spoločnosti využívajú na vyhnutie sa plateniu ich spravodlivého podielu dane.

Prvé zasadnutie platformy je naplánované na 10. júna 2013.
 

Vyberte región